29 JUNI

Polle gjorde trots allt ett bra lopp i söndags på Gävle, tror att hon gillade banan sådär .. enorma doseringar i kurvan men det hindrade inte henne från att gå sjukt bra. Jag värmde med Amanda och Cocos, han är ju också även han en Rungegårdsponny precis som Polle är. Värmde först 2 bakvarv med bomull och helstängt, sedan tog vi ur bomullen och körde ett till och därefter vände vi upp vid 1640 och körd 1600m, Amanda körde längre tror jag? Hur som helst, vände sedan upp och körde hem :)

Jag tyckte att hon kändes helt okej, pappa tyckte att hon såg skitfin ut och när jag tänker efter så var hon faktiskt det, hon travade bra och var framåt vilket är huvudsaken när det gäller henne. Väl ut i loppet hade vi spår 3 på 100m tillägg, vi stod alltså mitt i värsta doseringen och skulle vänd upp där .. jag tog det sunda förnuftet att köra lugnt från start för att inte få startgalopp, sagt och gjort så tappade vi 2 längder på de andra två hästarna på samma volt. In i sista kurvan hade vi en bra fart och var på väg fram, körde i 3:e spår och hamndade i en galopprygg, till slut tryckte jag mig ut och kom ut i 4:e spår där vi hade god fart men blev störda av hästen i 3:e spår, fick ner henne iaf men då hade vi 2 galopper och jag ville inte köra på henne. Sluttiden blev 16,5 med galopp och vi blev sist utan pengar. Jag var nöjd över hästen men loppet var katastrof, hon hade lätt varit med och tagit placeringar om vi fått fritt fram.

Idag har Anders varit ut och kollat på Polenta, han var här i 1½ timme och kände igenom henne. Hon hade lite spänningar i ryggen men det var inte oväntat, jag har haft det på känn och han har inte varit hit på ett bra tag. Men nu är tanten åtgärdad och han har knådat och masserat hela henne, samt lasrat en hel del i bakkärran osv. Imorrn ska jag ut och skritta lite med henne hade jag tänkt så kör vi igång med intervaller efter och finslipar inför Östersund :) Ska även börja köra ett nytt intervallsätt nu igen, man får lite nya idéer när man pratar med lite folk :)


25 JUNI

Jag förstår verkligen inte vart tiden tar vägen, det var ju alldeles nyss helg!? Nu sitter jag ute på altanen med mor och far, vi har nyss käkat lite god mat och väntar på att smälta maten lite så att man kan trycka i sig lite god jordgubbspaj! :D Senare ikväll blir det eventuellt lite jänkarkörning, men jag vet inte om jag orkar med det, är så less på att jag alltid ska köra, det vore kul att för en gångs skull sitta bredvid och bara åka med. För när man kör är man så koncentrerad på körningen och har inte så mycket att själv prata om, det är väl lika bra det så man inte kör ner i diket. Men vore kul att umgås med lite folk, hur som helst så får vi se vad som händer.

Polle kördes idag, hon gick dom sista finslipade intervallerna inför starten i Gävle på söndag. Jag hoppas verkligen att hon är lika bra som hon var sist, men jag ska inte ta ut något i förskott, jag är glad bara hon går under 2.15 igen och travar bra. Hemma idag gick hon 8 korta intervaller, dom är 200m långa, de fem första gick hon 2.30 sedan fick hon skritta i 4 minuter och därefter gå 3 till intervaller, hon gick 2.10 i alla tre, och travade på ett bra sätt vilket jag tycker är lovande för henne. Hon låg bra till i pulsen med så det känns bra det här.

Jag har även smörjt selen och huvudlaget och satt ihop allting, så imorrn är det bara att packa allting, snygga till Polle lite osv :D Tänkte att jag även ska försöka kratta ihop lite utstrött hö som ligger i hagen, se om dom vill äta upp det eller om det är något man får slänga sedan.

Måste ju även passa på och säga att utan Tapios hjälp så tror jag inte att Polle hade gått så bra som hon gjorde nu i starten. Men jag har känt att hon har varit en annan häst, dock har jag behövt hjälp med att balansera henne och det har jag som sagt fått hjälp med! :)


20 JUNI

ÄNTLIGEN! Så händer det något! :D Polle startade igår, på Bergsåker .. hon var helt galen som vanligt när jag gjorde henne fin inför starten, kan alltså inte stå stilla med varken ben eller huvud när man ska fläta och linda bandage :P Gå på transporten ville hon inte göra varken hem eller dit, så jag fick gå bakom och peta henne på rumpan med pisken då flög hon minsan på kan jag lova :)

Skulle värma tidigt så att jag kunde köra på banan och se om hon kunde gå med helstängt och utan bomull, tyvärr han jag inte det men jag körde några varv runt hagarna med den utrustningen, det gick bra, bomull och helstängt går inte då blir hon för slö. Men precis inför loppet beslöt jag mig att ta bort det helstängda för att istället ha öppte huvudlag, då kunde jag körde utan bomull vilket jag vet att hon klarar av att gå med + att jag kan visa henne pisken och slippa peta på henne med den då hon bara hoppar.

Sagt och gjort, ut i loppet körde vi med lite ny utrustning och de kändes bra, som tur var fick man ha käken uppcheckad vilket jag kände kunde behövas. Defileringen gick verkligen megasakta, så direkt efter mål kröp jag ur min rygg och körde på, lät henne luffsa iväg ett varv runt banan bara för att känna hur allting fungerar vilket gick bra. Körde upp till start och körde 3 provstarter, försökte smacka på henne lite och få henne på tårna vilket fungerade bra, i starten tog hon ledningen från sin volt och drog iväg i ett jäkla tempo. Vi kom snabbt upp i rygg på hästen framför som fick galopp och dennes kusk kollade inte bakom sig utan drog bara tvärnit det innebar att även jag fick dra tvärnit på Polle för att inte köra upp i hennes vagn ... utvändigt om mig kom Micklo Nick som stod på samma distans som Polle, så fort denne var upp jämsides med framförvarande häst tog jag ut Polle i rygg på Micklo Nick som tog ut ytterligare ett spår så jag kom emellan dessa ..

In i första sväng var vi på väg mot ledningen då vi hade bara en häst att passera, denne hästen galopperade och utvändigt kom största hotet Razmus Raid i en jäkla fart, detta resulterade i att Polle blev lite generad och galopperade även hon, hon brukar normalt ställa sig men detta gjorde hon inte nu men jag ville inte dra tvärnit så jag försökte mjukt ta ner henne vilket gick till slut. Resten av loppet minns jag inte riktigt, men hon fick 2 galopper och efter sista galoppen tänkte jag att nej nu slutar jag köra henne helt, hon får lunka på som hon själv vill bara för att inte riskera att få en 3:e galopp och därmed diskvalifikation .. bara för att få en tid på henne. Sagt och gjort, vi kom i mål som 5:e häst, vad jag inte visste då var att en häst framför mig var diskad, så jag blev 4:a och när jag hämtade resultatlistan trodde jag att jag skulle svimma.

I första starten gick hon 2.12,3 på medeldistans, tidigare har hon gått 2.22,8 som snabbast på medel .. och startar oftast inte på medel heller. Så jag är riktigt imponerad! Förra veckan var vi och körde fort med henne på en otroligt tung och grisig bana, och travade som en kratta och såg inte bra ut för fem öre .. då gick hon 2.18/2100m så för att vara första loppet är det riktigt bra.

Utan dessa trafikproblem kan man fundera på hur fort hon hade gått då och hade vi varit med och slagits om segern?! Framför allt är det riktigt skönt att veta att hon kan MER! Och att VISA alla som inte trott på henne att hon verkligen kan .. hon sänkte med råge i sitt första lopp, hela 10 sekunder i årsdebut är inte illa pinkat. Nästa start blir ev. nästa helg på Gävle, annars väntar vi någon vecka till och startar ev. på Hoting om jag lyckas ta mig dit på något vänster. Att hon presterar så här bra i första starten är som en seger för mig, det är det här jag har väntat på i 3 år, att VISA att hon kan .. hade som mål denna säsong att hon skulle gå under 2.15 då det är bättre än 2.16,7 .. näe då går hon nästan under 2.10 på en gång, det är helt sanslöst :)

She's simply the best <3

Det här med min lilla prins Belle .. jag hoppas verkligen att det kan lösa sig på något vis, det måste finnas en lösning som vi alla mår bra av, och som vi alla tjänar på utan att det ska bli en massa trassel. Vill ju ha hem min lilla Belleboy .. men just nu känns de som att Show must go on ... :/ Men jag vägrar ge upp, det ger resultat om man har tålamod och är tillräckligt tjurig, bara att kolla på Polenta :)


15 JUNI

Startlistorna inför Bergsåker den 19:e juni har kommit, proppen var rätt bra till Polle, eller helt OK, tänkte att det lär inte komma några värstingar med i den proppen, åh andra sidan hade jag inte kunnat välja någon annan propp heller. Hur som haver, när jag nu såg startlistan har jordens värsta tänkbara värsting kommit med i loppet, detta gör givetvis att det blir ett stenhårt lopp som hon går ut och gör sin första start för i år. Jag har inget som helst emot varesig kusk eller ponnyn jag tänker på, MEN jag förstår verkligen inte pengahandikappens vits! Hur KUL är det att ta ut sin ponny som inte ens gått under 2.15 i ett lopp där den har på volterna både framför och bakom sig hästar som har gått under 2 min, som dessutom sägs ha gått banjobb under rekordet .. Det är inte roligt. Det blir som inte roligt att starta, känns som att man kör om att komma sist, för det är de enda min ponny duger till i detta lopp. Känns som att syftet med pengahandikapp är att sålla bort de dåliga hästarna, alltså de som inte kommer framåt i tiderna .. men vad vet jag, jag har säkert fel men det är så det känns nu.

Ska man fortsätta med pengahadikapp tycker jag att man ska sätta ut en slags tidsgräns med i proppen, för att undvika att det blir ett allt för stor rekordskillnad i loppen. Ex:

Högst 3.000 kr, rekord mellan 2.20-2.50 - sedan handikappas hästarna ändå efter prissumman.
Högst 5.000 kr, rekord mellan 2.10-2.10 - även samma sak här.

Osv, ni förstår principen? Dock kommer ju detta aldrig uppfinnas under min ponnytravtid iaf ..

Hur som helst så hoppas jag att Polenta sköter sig på lördag, sedan placering, tid osv .. det är sak samma egentligen, men man blir bara så opeppad när man ser startlistorna. Jag tänker ta denna start som ett jobb för att se att allt stämmer .. därefter handlar jag.

Idag har jag jobbat hos Bullen, som vanligt är jag själv på morgonen och får slita ut hans djur, vilket tar år och dar då han har 100 hingstar känns de som, och backarna man går uppför påminner mig om vilken dålig kondis jag har, dock har jag sagt till mig själv flera dagar nu att jag SKA börja cykla till stallet, vilket jag funderar på att göra imorrn, när ingen kommer se att jag cyklar dit ;) Men men, dagen har i övrigt flutit på otroligt bra och vi har kört undan en del hästar, dom kändes fin, speciellt Penny .. jag låg raklång som ett sträck bakom henne och hon hade varit riktigt fin förra veckan i ett provlopp så det ser verkligen lovande ut ;) Granit var lite överladdad och lätt i rumpan för dagen, han slog dock inte fullt ut utan de var mest att han .. lättade :P

Näe, nu måste jag få lite saker avklarat! :)


14 JUNI

Jag är lite bekymrad över Polenta, någonting står inte riktigt rätt till men jag kan inte sätta fingret på vad det är. Nu pratar jag inte om hennes trav eller så och att hon har haft problem med dittan och dattan, nu under en tidsperiod har hon hostat en del utan att jag vet varför. Först trodde jag att hon har burit på en förkylning sedan jag tog med henne till Peter i vintras, då en av hans hästar hade en lite större förkylning.

Dock är det ingenting som tyder på att hon skulle vara förkyld, de enda som gör det är att hon har hosta. Hon har ingen som helst feber, är inte snorig (visst, de kan vara lite genomskinligt tunt snor men inte tjockt, gulgrön aktigt), hon har inte varit hängig och absolut viktigast är att hon har inte haft för hög puls under träningspassen! Hon har legat alldeles perfekt på den fronten, låg i puls efter intervalljobben .. däremot har hon hostat, inte när jag kört men ibland annars, inte hela tiden och inte så regelbundet, ibland har det varit mer och ibland ingenting alls.

Pratade med Camilla som hade hört att många har haft hostande hästar, hon hade hört att de kunde vara någon slags allergi som hästarna har utvecklat då våren blev så konstig nu eller att de kan vara någon förkylning som går. Hon tyckte dock att ja skulle testa att starta henne och se hur hon beter sig, är hon riktigt dålig då så kollar vi givetvis upp henne. Annars tror jag att hon mår jättebra av att gå ute nu dygnet runt då slipper hon luftkonditioneringen som är sämst i stallet, hon rör sig regelbundet osv, framför allt får hon frisk luft.

Ta som exempel igår, först värmde jag henne några varv på banan därefter körde jag direkt ner på rakbanan och skulle köra 5+5/300m intervaller. Från punkt A till punkt B körde jag snabbt och såg till att hon travade bra, tog upp, vände och körde igen denna gång från punkt B till punkt A osv, så körde jag 5 gånger, alltså körde 5 rakor, sedan tog jag upp och lät henne skritta från ena punkten till andra punkten (ca 3 min), jag vände och körde 5 lika igen. Tog sedan upp och travade (lugnt) ett varv runt banan, då hade hon en puls på 80, joggade ner och körde 2 korta rakor till, tog upp och slog på klockan och därefter fick hon skritta hem. Efter 12 minuter hade hon 60 i puls och flåsade ingenting.

Personligen tycker jag att hon låg bra till i puls, hade hon haft en förkylning, infektion i kroppen eller dylikt skulle hon ha legat på bra mycket högre puls än vad hon gjorde. Hon kändes stark och fin hela tiden.

Imorrn, tisdag, blir det jobb hos Bullen, skönt att kolla till hur hästarna har de med, var faktiskt en hel vecka sedan jag var där förra gången. Kommer nog bli lite ströjobb så här i sommar, typ 1-2 gånger i veckan, inte säkert det blir varje vecka heller .. :P På onsdag ska jag, Zootan, Tapio och Gerd på trav, håll i er .. vi ska på Bergsåker och vara med i provlopp haha ;P Lotta skulle jobba så hon fråga om jag kunde följa med, givetvis kan jag de! :)


11 JUNI

Sedan senaste bloggningen har det återigen hänt en hel del saker .. kan säga det att jag har äntligen tagit studenten, efter 3 år är nu allting slut. Det känns verkligen jättebra men samtidigt så är det ju väldigt tråkigt att lämna alla man har lärt känna under dessa år, alla kontakter osv, samtidigt är det skönt att lämna skolan och vissa saker/personer. Betyget ska jag väl inte direkt klaga över heller, blev riktigt bra betyg :)

Vad händer med Polenta då? Hade ju planerat en start den 19:e, och hon har gått 2 banjobb innan dess för att testa balansen på henne. När vi var in i onsdags gick det verkligen jättedåligt, hon såg fin ut i värmningen, när Tapio vände upp och skulle köra 2140 med henne så travade hon jättebra första 1000, andra 1000 tappade hon travet helt och knackade skor i vartenda steg. Tapio trodde att det berodde på att hon fick inget som helst fäste alls, vilket stämmer bra då hon har halvrunda järn och sulor fram och klantigt av mig att be Peter slå på fel skor bak, hon har släta ridskor bak .. inget fäste alls! :S Banan var otroligt grisig med, var typ 10 cm tjockt lager gegga .. klart som tusan att Polle blev trött då hon dessutom inte hade något fäste alls, sprang väl bara och slirade.

Dock har jag funderat på om hennes muskulatur i vänster bak är slitet, senan har det garanterat blivit något mojs med sedan hon fastnade på Nördan .. efter en skada måste de ju vara så att muskler och senor inte återfår den grundliga styrkan som den hade från början om man inte börjar om från grunden med träning och tar det lugnt och låter skadan läka i sin tid. Men det gjorde dom ju inte på Nördan, hon fick vila ett tag och sedan började dom träna direkt igen.

Så min teori att Polles vänstra bakben inte är lika starkt som höger bak, och vid enorm påfrestring får hon mjölksyra snabbare i vänsterbak och därmed tappar hon spänsten, och även rytmen i bakkärran.

Hon ska starta den 19:e, är hon likadan då som i onsdagens jobb så överväger jag på att låta henne gå av banan för gott. Då finns de några riktigt bra planer för henne, som blir kanon isf :) Men, jag har gjort upp ett nytt träningsupplägg för henne och hoppas att det ska hjälpa, det tar ju en tid innan man kommer in i det nya upplägger och ser skillnader så jag får vänta en dryg månad iaf.

3 JUNI

Återigen så var det ett tag sedan jag skrev. Det har återigen hänt en del saker under tiden som jag inte har skrivit, har bland annat varit i Stockholm på Elitloppet men det allra roligaste att berätta om är Polle, vi var in på banan i onsdag med henne. Polle fick åka med in iom att jag lånade Zooty i sista licensloppet, Tapio var med och jag lät honom köra iom att han har hjälpt mig mycket med henne nu de sista två månaderna.

Först värmde han 2-3 bakvarv, tror att det var 3, satt och surrade med Evert så jag har ingen koll på hur många det var. Därefter vände han upp och körde 1600m med henne, hon gick 14/1000m och sista 600 började hon kolla på utgången och tappade traven så då gick de saktare för att hålla traven rätt hyfsad. Måste säga att jag är riktigt nöjd med henne, hon var inte trött efter, blåste ingenting .. stod knappt och flåsade nånting. Nu blir de lite balansändringar och sedan har vi ändrat en liten detalj i utrustning och förhoppningsvis ska hon in igen nästa vecka och kolla av läget igen! :)


RSS 2.0